Proiectul Test IMM își propune să dezvolte capacitatea Asociației Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud – Est, de a formula și promova propuneri alternative constructive la politicile publice inițiate de Guvern și Parlament. Este foarte simplu să ne plângem că politicile publice din România nu sunt foarte eficiente, însă este deosebit de dificil să identificăm soluțiile potrivite la aceste probleme. Dorim ca prin acest proiect să identificăm soluții valoroase, fezabile și sustenabile de îmbunătățire a actelor normative aflate în vigoare sau în consultare publică, ce afectează mediul de afaceri din România.

Ne adresăm așadar în special mediului de afaceri, care asigură bazele creșterii economice prin veniturile aduse la bugetul de stat. Rolul nostru, al antreprenorilor, nu este să generăm profit, ci să identificăm oportunități în piață inspirate din nevoile oamenilor. Profitul vine ulterior, dacă soluțiile la problemele clienților sunt competitive. Antreprenorii, prin abilitățile specifice, reușesc să inoveze, venind mereu cu soluții noi pentru a rezolva problemele identificate în piață, desi nu mereu de la prima încercare. De multe ori ne riscăm economiile proprii, credite la bancă și în special timp, dedicându-ne unei idei de afaceri, având mereu forța de a o lua de la capăt.

Mediul politico – administrativ are rolul de a asigura un cadru legislativ favorabil manifestării spiritului creativ al antreprenorilor, asigurând șanse egale pe piață, stabilitate fiscală, acces adecvat la finanțare, sprijin pentru incubarea, accelerarea și internaționalizarea afacerilor, protecție față de concurența și practicile neloiale. Considerăm că printr-o colaborare continuă și structurată între mediul de afaceri și cel politico – administrativ, vom putea identifica cele mai bune politici publice, parcurgând trei etape esențiale: definirea problemei, identificarea de scenarii de soluționare a acesteia și recomandarea de soluții valoroase, fezabile și sustenabile de sprijinire a mediului de afaceri, care ulterior sunt puse în practică.

Dacă antreprenorii pot să se ocupe de proiectele mici, gen lansarea unui start-up, creșterea unei afaceri la sute de angajați, identificarea unei soluții care face viața mai ușoară, mediul politico – administrativ trebuie să se ocupe de proiectele mari. Acestea includ lucrări de infrastructură precum autostrăzi, servicii portuare de calitate, parcuri industriale, parcuri logistice, aeroporturi. Fără proiectele mari, antreprenorii reușesc să desfășoare o activitate de multe ori la nivel de subzistență. Insă, dacă politicile publice asigură infrastructura necesară, antreprenorii români vor putea face performanță.

Proiectul Test IMM își propune să dezvolte câteva instrumente utile de elaborare a politicilor publice pentru sprijinirea mediului de afaceri. Printre acestea se numără formarea unui corp de experți în domeniul politicilor publice de stimulare a antreprenoriatului, dezvoltarea de know-how privind aplicarea testului IMM prin care actele normative trebuie să nu afecteze negativ mediul de afaceri, dezvoltarea aplicației testimm.ro prin care cei interesați pot găsi resursele necesare îmbunătățirii unui act normativ care poate afecta mediul de afaceri din România.

Test IMM este un proiect al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud – Est. Această organizație a fost înființată în anul 2010, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea legislației care afectează mediul de afaceri, de a asigura accesul la finanțare pentru tinerii întreprinzători, de a asigura o rețea de antreprenori serioși, care să se ajute între ei și să-și dezvolte afacerile împreună.